Jeszcze przed II Wojną Światową, nasza rodzina uprawiała ziemie w okolicach Inowrocławia(obecnie województwo Kujawsko-Pomorskie). Na początku były to grunty dzierżawione, na których nasz dziadek Edward Maj próbował swoich sił w uprawie najróżniejszych roślin przy użyciu podstawowego sprzętu rolniczego. Po wojnie na swojej drodze spotkał Martę Cetner, wraz z którą postanowił spędzić resztę życia. Babcia otrzymała w prezencie kawałek ziemi, na którym krótko po ślubie wspólnie wybudowali pierwszy dom połączony z budynkiem gospodarczym dla zwierząt. Trójka małych dzieci i rozwijające się gospodarstwo rolne nie pozostawiło innej możliwości niż stawianie nowego większego dachu nad głową. Stare drewniane stodoły zaczęły zamieniać się w murowane budynki inwentarsko-składowe. Wraz z nimi pojawiło się miejsce na nowe stada bydła jak i trzody chlewnej. Powstały pierwsze wielkopowierzchniowe garaże, na rozrastający się park maszynowy. Nasza rodzina uprawiała w tamtym czasie przeróżne zboża, pszenicę, jęczmień, żyto, owies. Czasami też na polach pojawiała się kolendra, wiesiołek i mak, a także zioła takie jak mięta i warzywa, w szczególności cebula, ogórki, pomidory. Gdy gospodarstwo zostało przekazane synowi Ryszardowi, rozpoczęto siać dodatkowo kminek zwyczajny, rzepak, groch i buraki cukrowe. W przeciągu kilkudziesięciu lat nasze gospodarstwo rozbudowywało się i zdobywało cenne doświadczenie, a areał na którym uprawiane były przeróżne odmiany roślin i warzyw powiększał się.
Dzięki pasji, ciężkiej pracy, poświęceniu i determinacji podczas całej tej kilkudziesięcioletniej drogi, nasza rodzina dotarła do miejsca, w którym jesteśmy dzisiaj.
Jesteśmy dumni z dziedzictwa naszej rodziny i z przyjemnością będziemy kontynuować tę ważną gałąź gospodarki jaką jest rolnictwo i przetwórstwo!