Kminek zwyczajny(Carum carvi)
to roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Należy do jednych z najstarszych roślin znanych w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce występuje pospolicie, poza tym rośnie na terenie innych krajów Europy, Azji i Afryki.
Nasiona kminku słyną z silnych właściwości aromatycznych i prozdrowotnych.
Kminek jako przyprawa
Znakomicie nadaje się do dań wiatropędnych, tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Poleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, do mięs oraz do sosów i zup. Idealnie łączy się z potrawami kapustnymi. Można nim aromatyzować pieczywo oraz inne wyroby piekarnicze. Warto nim doprawiać sałatki, kanapki, twarożek.
Kminek – właściwości lecznicze
Składniki obecne w kminku zwyczajnym czynią z niego roślinę leczniczą. Zioło to jest od wieków stosowane, jako naturalny preparat na schorzenia układu pokarmowego, objawiające się bólem brzucha, wzdęciami i zaparciami. Ale jego właściwości leczniczych jest znacznie więcej:
- polepsza przyswajanie składników pokarmowych,
- poprawia trawienie i apetyt,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i moczu,
- jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych (zalecany zwłaszcza na kaszel),
- olejek kminkowy przynosi ulgę w przypadku zewnętrznych zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych,
- kminek z masłem (przepis poniżej) jest doskonały na zapalenie zatok,
- olejek kminkowy pobudza działanie ośrodkowego układu nerwowego oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- odpowiednio przygotowany napar z nasion kminku (przepis poniżej) to naturalny sposób na złagodzenie objawów kolki u małych dzieci,
- wspomaga laktację u matek karmiących,
- ponieważ kminek reguluje pracę układu pokarmowego, jest ważnym produktem w walce z nadwagą i otyłością. Kminek na odchudzanie można spożywać, jako nasiona albo w formie zmielonej, dodając go do potraw.
Napar z kminku
Łyżeczkę nasion kminku zwyczajnego zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10–15 minut. Po tym czasie napar odcedzić i przestudzony podać dziecku do picia (np. łyżeczką). Napar ten jest również zalecany dorosłym.
Kminek z masłem
Uprażyć na patelni 100 g kminku, gdy przestygnie dodać 200 g klarowanego masła, a potem wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masę należy jeść codziennie po 1 – 2 łyżkach.
*Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.