Z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć, że każda butelka oleju kupowana z MajFarma jest żywnością nieprzetworzoną. Uprawiamy ziemię, wysiewamy nasiona, zbieramy plony, wyciskamy nasiona i butelkujemy wszystko na miejscu, w naszym gospodarstwie w Kruszy Duchownej. Wszystkie butelki zakupione przez Internet są wysyłane do Państwa bezpośrednio z gospodarstwa.
Jak wygląda zbiór?
Olej rzepakowy powstaje przez wyciskanie nasion z rośliny, rzepaku oleistego. Rzepak jest łatwo rozpoznawalny dzięki jasnożółtym kwiatom, które kwitną w maju i czerwcu. Pola szybko stają się ulubionymi schroniskami żerowymi dla pszczół i innych owadów, ponieważ kwiaty dostarczają im nektaru, w zamian za pomoc w zapylaniu. Gdy kwiat uschnie, strąki nasienne nadal twardnieją i rosną aż do czasu młócenia. Kombajn oddziela małe czarne nasiona, które następnie suszymy, oczyszczamy i przechowujemy w stanie gotowym do tłoczenia.
Podzielamy obawy konsumentów dotyczące stosowania glifosatów, takich jak Roundup. Coraz częściej rolnicy wykorzystują je do przyśpieszenia dojrzewania plonu, aby szybciej wysychał, co oznacza, że można wcześniej zbierać plony. Nie zgadzamy się z tą metodą i gdy rośliny nie są wystarczająco suche używamy maszyny do pokosów, która tnie plon i pozostawia je w rzędach (pokosach), które następnie wysychają naturalnie. Gdy uprawa osiągnie optymalny poziom wilgotności, wówczas młócimy plony za pomocą kombajnu.
Co to jest tłoczenie na zimno?
Tłoczenie na zimno jest prostą i tradycyjną metodą wytwarzania oleju. Nasiona są po prostu prasowane (lub ściskane) w niskiej temperaturze, co oznacza, że oleje są naturalne, bogate w złoty kolor i składniki odżywcze. Następnie poddany jest procesowi sedymentacji i gdy już się się ustoi, jest butelkowany. To naprawdę jest tak proste. Bez ciepła, bez chemikaliów tylko czysty i zdrowy olej domowy. Nasz produkt powstaje z pierwszego tłoczenia, co zapewnia, że produkujemy tylko najwyższej jakości, nierozcieńczony olej rzepakowy tłoczony na zimno.