Olej Rzepakowy

Facebook
Facebook

Olej Rzepakowy

Dlaczego olej rzepakowy jest dla nas zdrowy?

Olej rzepakowy z MajFarma tłoczony na zimno jest zdrowszą, polską alternatywą dla oliwy i innych importowanych olejów kulinarnych. Nasz olej jest naturalnie bogaty w omega 3, 6 i 9. W rzeczywistości zawiera 10 razy więcej kwasów omega 3 niż oliwa z oliwek. Omega 3 to kwas tłuszczowy, który jest niezbędny dla organizmu, ponieważ wspomaga rozwój mózgu i oczu, pomaga kontrolować poziom insuliny i cholesterolu oraz może zmniejszyć ból i stany zapalne stawów.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma bardzo niską zawartość tłuszczu nasyconego, zawiera mniej niż połowę tego, co oliwa z oliwek i 35% mniej niż olej słonecznikowy. Jest bardzo dobrym naturalnym źródłem witaminy E, która jest zwykle trudna do włączenia do diety bez stosowania suplementów witaminowych. Witamina E jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą przeciwutleniającą, która pomaga chronić organizm przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, a także zapewnia zdrową skórę, serce i krążenie, nerwy, mięśnie i czerwone krwinki.

Jak korzystać z oleju rzepakowego z MajFarma?

Subtelny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że ​​idealnie nadaje się do sosów sałatkowych i domowych majonezów, lub można po prostu zanurzyć w nim ciepłe chrupiące pieczywo. Spróbuj pieczenia z naszym olejem, stworzy on fantastyczne wilgotne ciasto, i do tego zdrowe! Polecamy też do krótkiego smażenia.

Olej rzepakowy kiedyś i dziś

Olej rzepakowy nie zawsze miał dobrą prasę. Pomimo korzystnego składu, potwierdzonego badaniami naukowymi, bywa czasem postrzegany jako niezdrowy, głównie przez osoby starsze. Jeszcze 30 lat temu powszechnie stosowano bowiem olej o wysokiej zawartości kwasu erukowego, substancji potępianej przez żywieniowców. Dziś są one pod tym względem całkowicie bezpieczne – dzięki rozwojowi nauki, kwas erukowy wyeliminowano ze współczesnych odmian rzepaku.

Obecnie wytwarzany w Polsce olej rzepakowy nie powstaje z odmian modyfikowanych genetycznie GMO, a jedynie specjalnie wyselekcjonowanych. Dzięki temu wyjątkowy skład kwasów tłuszczowych zmienił się na korzyść zdrowotną, gdyż przede wszystkim zwiększyła się zawartość bardzo cennych dla naszego zdrowia kwasów oleinowego, a także linolowego i linolenowego. Do wyprodukowania jednego litra gotowego produktu spożywczego potrzeba do 3 kg nasion rzepaku. Olej rzepakowy jest często nazywany „oliwką północy”, ponieważ jest doskonałą ulepszoną alternatywą dla oliwy z oliwek.

Bogate źródło deficytowego Omega-3

Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najbardziej cenne są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega-3. W naszej diecie deficytowym składnikiem są kwasy Omega-3, dlatego w przypadku mieszkańców naszej szerokości geograficznej nacisk kładzie się na zwiększenie spożycia produktów, będących bogatym źródłem tych składników. Do takich produktów należy olej rzepakowy, który wyróżnia się największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku oliwy z oliwek).

Optymalny skład kwasów tłuszczowych

Olej rzepakowy cechuje się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie jest już tak korzystny, gdyż wynosi 9:1.

Przewaga oleju rzepakowego uwidacznia się także w zakresie niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te oddziałują negatywnie na organizm, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Olej rzepakowy wyróżnia się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych spośród wszystkich tłuszczów roślinnych. Wyjątkiem nie pozostaje tutaj oliwa z oliwek, która cechuje się dwukrotnie większą zawartością niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych niż ma to miejsce w przypadku oleju rzepakowego.

Z analizy składu poszczególnych tłuszczów roślinnych wynika, że to olej rzepakowy jest produktem o najkorzystniejszych z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka właściwościach. Optymalna proporcja NNKT, najniższa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także wysoka, zbliżona do oliwy z oliwek, zawartość kwasu oleinowego, przesądzają o przewadze oleju rzepakowego nad innymi tłuszczami roślinnymi.

Najważniejsze właściwości zdrowotne, które posiada olej rzepakowy

Obniżanie poziomu cholesterolu

Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu, który jest główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych, głównie związanych z zakłóceniem prawidłowego działania układu krążenia. Pozwala on na obniżenie jego stężenia we krwi, a tym samym zabezpieczenie organizmu przed zablokowaniem tętnic i nadmiernym obciążeniem układu sercowo-naczyniowego. Nadmierny poziom cholesterolu może bowiem stanowić przyczynę miażdżycy, a także prowadzić do zawałów serca oraz udarów mózgu.

Dobra, ogólna kondycja pracy serca

Obecne w oleju rzepakowym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są uznawane za doskonałe składniki aktywne, pozwalające utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Mimo, iż istnieje wiele dywagacji na temat ich prawidłowego poziomu, niewątpliwie każdy organizm potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju. Olej rzepakowy zapewnia proporcje 2:1, które uznawane są za bardzo korzystne i nawet lepsze, niż w przypadku oliwy z oliwek. Dostarcza on również bardzo cennych fitosteroli, które wydatnie zmniejszają wchłanialność cholesterolu do krwi, szacunkowo zmniejszając jego poziom o 10-15%. Tym samym, olej rzepakowy przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, wyraźnie zmniejszając jego obciążenie.

Zdrowie skóry

Olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E, która jest absolutnie niezbędna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E jest bardzo skutecznym antyoksydantem, zapewniającym efektywną ochronę skóry przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość, a także przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Olej rzepakowy sprawia tym samym, że wolne rodniki, będące jednymi z najbardziej niebezpiecznych związków w organizmie, mają bardzo ograniczoną zdolność niszczenia struktury skóry. Zapewnia on zatem zdrowszy i piękniejszy wygląd, niezależnie od wieku.

Funkcjonowanie ścianek komórkowych

Olej rzepakowy, dostarczający organizmowi naturalnej witaminy E, zapewnia wzmocnioną ochronę ścianek komórkowych w całym organizmie, a tym samym zwiększa odporność na działanie wielu toksyn i szkodliwych obcych substancji. Wpłynięcie na poprawę działania układu odpornościowego zmniejsza prawdopodobieństwo występowania różnorodnych chorób i dolegliwości zdrowotnych.

Obniżenie ryzyka cukrzycy

Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nie tylko zapobiec ciężkim chorobom serca, ale również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie, dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. Tym samym, olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym, ułatwiając codzienne funkcjonowanie pacjentów.

Zwiększenie zasobów energetycznych

Dzięki olejowi rzepakowemu, a w szczególności wpływaniu na obniżenie cholesterolu oraz zwiększeniu ilości naturalnych przeciwutleniaczy, organizm uzyskuje lepszą zdolność w zakresie procesów metabolicznych, a tym samym uzyskuje znacznie wyższy potencjał energetyczny. Sprawia on, że ciało zyskuje więcej siły i witalności, jak również jest zdolne do większego wysiłku, bez ryzyka uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego.

Lepsze funkcjonowanie mózgu

Jak wiadomo, wraz z wiekiem wiele funkcji poznawczych ulega stępieniu, a praca mózgu staje się coraz wolniejsza. Częstym objawem starości jest również tzw. starcza demencja lub choroba Alzheimera. Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki, w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, a tym samym przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych. Można zatem uznać, że olej rzepakowy to naturalny środek odżywczy, o sprawdzonych właściwościach zapobiegających starzeniu centralnego układu nerwowego oraz obniżającego prawdopodobieństwo wystąpienia starczych chorób umysłowych.

Obniżenie ryzyka nowotworu

Jak powszechnie wiadomo, naturalne antyoksydanty są bardzo skuteczne w profilaktyce nowotworowej, dlatego olej rzepakowy, dostarczający wysokiej jakości witaminy E przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienie tego typu choroby. Jej wysoki poziom zapewnia również spowolnienie postępów już zaistniałej choroby, a także przyśpiesza proces regeneracji po kuracji farmakologicznej.

 

*Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

22 listopada 2017