Siemię Lniane

Facebook
Facebook

Siemię Lniane

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego(Linum usitatissimum L.).

Są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierający 4:1 stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6). Badania naukowe potwierdzają korzystne i prozdrowotne działanie omega-3 przede wszystkim na układ krążenia, układ nerwowy, prawidłowy rozwój psychoruchowy i cewy nerwowej u płodu. Wykazuje właściwości antynowotworowe, przeciwdepresyjne oraz wspomagające rozwój mózgu.

Nasiona lnu zawierają również:

  • Błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne, chroni przed zaparciami, zmniejsza stężenie trójglicerydów i glukozy w organizmie.
  • Lignany, należące do grupy fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych. Są to substancje silnie przeciwutleniające, których w nasionach lnu jest najwięcej spośród wszystkich pokarmów na świecie. Pozytywnie wpływają na pracę układu hormonalnego, zmniejszają niekorzystne objawy menopauzy. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, działają obniżająco na ryzyko rozwoju nowotwóru piersi i jajnika.
  • Aminokwasy korzystnie oddziałujące na układ odpornościowy.
  • Śluzy roślinne (rozpuszczalne w wodzie włókna, które tworzą konsystencję żelową), które powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy. Są one odporne na działanie enzymów trawiennych, łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego, działają kojąco podczas terapii antybiotykowej, poprawiają przemianę materii.
  • Roślinne sterole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Jak stosować siemię lniane, żeby nie straciło swoich cennych właściwości?

Aby organizm przyswoił jak najwięcej cennych składników odżywczych kryjących się w nasionach lnu, należy jeść je zmielone. Jednak, aby nasiona mielone nie były zbyt długo wystawione na działanie powietrza, światła, wysokiej temperatury i czasu, co powoduje ich częściowe utlenienie, należy kupować całe ziarna, a mielić niedługo przed ich zjedzeniem w zwykłym młynku do kawy.
Jeśli chcemy zjeść ziarna lnu w całości, musimy pamiętać, aby rozgryzać je jak najdokładniej.

Zalecaną dzienną dawką są 2-3 łyżeczki mielonego siemienia. W takiej formie mogą być dodawane do każdego posiłku w zależności od upodobań kulinarnych.

Ziarna siemienia lnianego w przeciwieństwie do oleju lnianego można podgrzewać, zalewać wrzątkiem oraz piec.

Siemię lniane stanowi świetny dodatek do ciast, chleba, koktajli, sałatek oraz jogurtu, zmielone ma działanie wiążące, więc świetnie sprawdza się, jako produkt zastępujący jajka w ciastach czy kotletach.
Siemię działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, dlatego też, aby wykorzystać jego działanie należy 1 łyżkę zmielonego siemienia zalać ½ szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. godzinę, odcedzić i spożywać przynajmniej raz dziennie.

Śluz wytworzony z całych ziaren siemienia stanowi naturalną maseczkę do włosów oraz pielęgnacji stóp.

*Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.

14 listopada 2018